Budino di farro

Oggi vi proponiamo un dolce tipico albanese, povero negli ingredienti ma molto molto gustoso, ottimo da consumare per merenda in compagnia dei vostri cari. Come potete notare, noi qui siamo andati mangiarlo a casa della nostra amatissima nonna Vera!

Ingredienti;
300 gr farro
100 gr zucchero semolato o di canna
100 gr frutta secca (noci/nocciole/mandorle)
50 gr uvetta
3 o 4 fichi secchi
3 o 4 chiodi di garofano
alcuni amaretti sbriciolati per decorare
2 cucchiaini di cannella
2 o 3 cucchiai di fecola di patata
poco sale

Iniziamo a lasciare a bagno in acqua caldo l’uvetta per 15 minuti. Facciamo bollire il farro a fuoco basso fino a che si ammorbidisce. Aggiungiamo lo zucchero, poco sale, l’uvetta strizzata, i fichi secchi tagliati a pezzi, la cannella. I chiodi di garofano e la frutta secca a pezzi. Continuiamo a far bollire il tutto fino a che il preparato non inizi a rapprendersi. Volendo si aggiunge della fecola di patata sciolta in poca acqua calda per ottenere una densità maggiore.

Continuiamo a fare bollire ancora per poco il nostro budino e quindi lo si divide in diverse coppette monoporzione. Spolveriamo di cannella e lasciamo riposare in frigo per almeno due ore prima di consumarle.

Wheat Pudding
Today we propose you a typical Albanian dessert, very poor in the ingredients but very very tasty, great for a afternoon snack to be eaten in the company of your loved ones. As you can see, we went to get with our beloved grandmother Vera!

Ingredients;
300 g wheat
100 g cane sugar
100 g nuts (walnuts/hazelnuts/almonds)
50 g raisins
3 or 4 dried figs
3 or 4 cloves
some crushed amaretti biscuits to decorate
2 teaspoons of cinnamon
2 or 3 tablespoons of potato starch
a little salt

We begin to soak the raisins in warm water for 15 minutes. Boil the wheat in low fire until it softens. Add the sugar, a little salt, the drained raisins, dried figs cut into pieces, cinnamon. Then the cloves and nuts in pieces. We continue to boil everything down till the preparation begins to thicken. If you like, you can add some the potato starch dissolved in a little warm water to obtain a higher density.
We continue to boil again for some other minutes our pudding and then we divided it into several single-portion cups. Sprinkle with cinnamon and let it rest in the fridge for at least two hours before eating.

Ashure
Sot ju propozojme nje embelsire per te konsumuar nje mbasdite te kendshme bashk me te dashiruit tuaj, keshtu siç kemi bere ne me Vekon ton te dahur!

Perberesit;
300 gr grure per ashure (grure te rrahur)
100 gr sheqer te bardhe ose kane
100gr arra/bajame/lajthi
50 gr rrush te thate
3-4 fiq te thate
3-4 karafila
disa amareta te shkermoqura per zbukurim (sipas deshires)
2 luge te vogla kanelle
2-3 luge niseshte (sipas deshires)
pak kripe

Si fillim, vendosim rrushin e thate per rreth 15 minuta ne nje tas te vogel me uje te ngrohte ne menyre qe te zbutet.
Lajme mire grurin dhe e ziejme ne zjarr te avashem me uje derisa te zbutet plotesisht. I shtojme sheqerin, pak kripe, rrushin e thate te shtrydhur nga uji i tepert, fiqte e thate te prere holle, kanellen, karafilin dhe arrat e grira duke hequr menjane disa per zbukurim. Ne kete moment, mund te leme qe lengu i ashures te trashet vet duke rritur kohen e zierjes dhe duke e perziere vazhdimisht, apo te shtojme pak niseshte te tretur ne uje te ngrohte, per te reduktuar kohen e pregatitjes.
E leme ne kete menyre te zieje edhe per pak minuta dhe e shperndajme ashuren neper tasa duke e sperkatur siper me pak kanelle, disa kokrra shege dhe me arrat e mbetura. E vendosim ne frigorifer dhe e konsumojme te ftohte.
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