Foglie di vite ripiene (Dolma)

10406581_736388823072799_893849181464289091_n
Le foglie di vite ripiene, in Grecia, terra d’origine di questa ricetta, vengono chiamate dolmadakia avgolemono, sono un tipico antipasto, preparato usando, a volte, le foglie di lattuga invece che quelle di vite che verranno comunque sbollentate e farcite con un composto di carne tritata, riso, cipolla tritata e aromi e spezie, e una volta cotte saranno insaporite con il vino.

Ingredienti;
16 foglie di vite
700 g carne tritata
100 g riso
1 cipolla
1 cucchiaio prezzemolo tritato
1 cucchiaio aneto tritato
40 g burro
2 cucchiai olio extravergine
sale e pepe q.b.
PER LA SALSA;
3 uova
1 limone
prezzemolo tritato q.b

Sbollentate le foglie di vite fresche e lasciatele sgocciolare. Se sono del tipo conservate, invece, sciacquatele in acqua calda ed asciugatele.

Mescolate accuratamente la carne tritata, il riso, la cipolla pulita e finemente tritata, il sale, una macinata di pepe, il prezzemolo, l’aneto, l’olio ed un paio di cucchiai di acqua.
Stendete quindi su un telo le foglie di vite con il lato lucido rivolto verso il basso, e ponete una cucchiaiata di ripieno su ciascuna foglia, ripiegatene i bordi ed arrotolate.
Sistemate quindi questi involtini in una pirofila, bagnateli con una tazza di acqua calda e con il burro fuso, schiacciate con un piatto, coprite e tenete in forno a 150° per circa 1 ora.
Per preparare la salsa di accompagnamento, unite alle uova il succo di limone, mescolando fino all’ottenimento di un composto schiumoso ed aggiungete, poco alla volta, una tazza di acqua calda a fuoco lento sino a quando la salsa si sia addensata. Aggiungetevi infine il prezzemolo tritato.
Quando sarete pronti coprite i dolmadakia con la salsa e servite con il vino. una variante di questa ricetta prevede l’uso delle foglie di lattuga che andranno preparate allo stesso modo delle foglie di vite.

Stuffed grape leaves
The stuffed grape leaves, in Greece, the origin country of this recipe, are called dolmadakia avgolemono and they are a typical appetizer prepared using, sometimes, the leaves of lettuce instead of the grape leaves, that will still be blanched and topped with a composed of minced meat, rice, chopped onion and herbs, and when cooked will be flavored with wine.

Ingredients;
16 grape leaves
700 g minced meat
100 g rice
1 onion
1 tablespoon chopped parsley
1 tablespoon chopped dill
40 g butter
2 tablespoons extra virgin olive oil
Salt and pepper
FOR THE SAUCE;
3 eggs
1 lemon
chopped parsley

Blanch the grape leaves fresh and let them drain.
Mix thoroughly minced meat, rice, onion, cleaned and finely chopped, salt, freshly ground pepper, parsley, dill, olive oil and a few tablespoons of water.
Roll out a sheet of grape leaves with the shiny side facing down, and place a spoonful of filling on each leaf, fold the edges and rolled up.
Then arrange these rolls in a baking dish, moisten with a cup of hot water and melted butter, mashed with a plate, cover and keep in the oven at 150 degrees for about 1 hour.
To prepare the accompanying sauce, add the lemon juice to the eggs, stirring until foamy and add a little at a time, one cup of hot water on low heat until the sauce has thickened. At the end stir the chopped parsley.
When your dolmadakia are ready, cover them with the sauce and serve with white wine.

Japrak (Dollma)
Vendi i origjinës së kësaj recetë eshte Greqia ku Japrakun e quajn dolmadakia avgolemono.
Ne sot po ju a propozojm si nje pjatanc te fresket per keto dite te nzehta vere.

Përbërësit;
16 gjethe rrushi
700 g mish i grirë
100 g oriz
1 qepë
majdanoz copëtuar 1 lugë gjelle
copër copëtuar 1 lugë gjelle
40 g Gjalpë
2 lugë vaj ulliri
kripe dhe piper
PËR SALCEN;
3 vezë
1 limon
majdanoz te grire

Zakonisht kjo lloj gjelle përgatitet në pranverë, kur gjethet janë ende të njoma. Gjethet lahen dhe hidhen në ujë të vluar për 1-2 minuta, që të zbuten. Kullohen e hapen në tavolinë një nga një (pjesa e shkëlqyer nga poshtë). Vendoset mbushja dhe mbështillen në formë roleje duke futur anët nga brenda.
Mbushja përgatitet në këtë mënyrë: orizi qërohet, shpëlahet dhe zihet për 4-5 minuta; i kullohet uji, shtohet qepë e njomë e grirë hollë, kripë, piper dhe kopër. Të gjitha këto përzihen mirë dhe përdoren për mbushje. Gjatë mbështjelljes, sipas dëshirës, në çdo japrak mund të vendoset një copë e vogël mish qingji (tul). Në rast se përdoret mish tjetër, atëherë duhet të kalohet në makinë.
Japrakët mund të përgatiten edhe pa mish. Për këtë, në një tigan kaurdisen qepë të grira hollë, shtohet oriz, vazhdon kaurdisja edhe pak, hidhet ujë në mënyrë që orizi të jetë gjysmë i zier, shtohen erëza, kripë, piper dhe përzihen mirë.
Japrakët e mbështjellë vendosen në tenxhere me fund të gjerë në 2-3 shtresa. Në fund vihen disa gjethe, pastaj shtohet ujë ose lëng mishi dhe kripë. Sipër vihet një pjatë, mbulohen me kapak dhe zihen në zjarr të javashëm për 25-30 minuta. Japrakët mund të shoqërohen me kos, ose me lëngun e vet të prerë me vezë e limon.
10390339_736327459745602_937741932335123091_n

1798057_736327489745599_5347556146266658821_n

10409112_736327479745600_1440216289016094714_n10339589_736328196412195_5157057935572257446_n

10330400_736327709745577_3725583329070027495_n

10309636_736328376412177_3084355470531436293_n

10299568_736328273078854_3991350884606752199_n

10264488_736327689745579_3133985289743941841_n

10262103_736328116412203_6746875885224993512_n10390954_736327749745573_3956596235101989074_n10288722_736389153072766_6225906636373171596_n

Un consiglio; ottime accompagnate con del yogurt greco
An advice; they are great accompanied with greek yogurt
Sugjerim; jan shume te shijshmenese te shoqeruara me kos

I commenti sono chiusi.