Ricette tipiche albanesi: Ferges

DSCN2287
Carissimi amici, sono lieta ed un po’ emozionata a condividere con voi una ricetta tipica nella città dove sono nata, precisamente a Elbasan! Si tratta di un piatto tipico della tradizione culinaria della mia città così come di tutta l’Albania. Questo piatto si chiama “Ferges”

Ingredienti per 4 persone;
250 gr fegato
250 gr ricotta
2 uova
2 peperoni
4 pomodori maturi
Origano
100 gr di burro
olio di semi
sale e pepe
peperoncino

Saltiamo in padella il fegato ridotto a dadini, condito con sale, pepe e origano e nel mentre in un altro tegame saltiamo la dadolata di peperoni e pomodori e li lasciamo cuocere fino a che si incorporano per bene insieme. Aggiungiamo quindi il fegato precedentemente saltato e la ricotta precedentemente amalgamante con le uova. Lasciamo cuocere il tutto fino a che il composto non inizia ad asciugare (circa 30 min a fuoco basso). Distribuiamo ancora caldo la nostra Ferges in ciotole/piatti di terracotta. Condiamo con il burro sciolto per aromatizzare.

Un‘altra variante prevede che le uova anziché versarle nel comporto in cottura, versarle alla fine quando abbiamo distribuito nelle ciotoline il composto. L’uovo si cuocere con il calore.
Un piatto veramente unico che i miei bisnonni preparavano e consumavano ascoltando e cantando canzoni tipiche di Elbasan.

Albanian typical dish: Ferges

Dear friends , I am pleased and a little excited to share with you a typical recipe fro the city where I was born, exactly Elbasan! It is a typical dish of the culinary tradition of my city as well as of the whole Albania. This dish is called “Ferges”

Ingredients for 4 people;
250 g liver
250 g ricotta cheese
2 eggs
2 peppers
4 ripe tomatoes
oregano
100 grams butter
seed oil
salt and pepper
chilli

Let’s frie in the frying pan the liver reduced into cubes, seasoned with salt, pepper and oregano and in the meanwhile we cook into another pan the chopped peppers and tomatoes and let them cook until they are well incorporated together. Then we add the liver previously done and skipped the ricotta amalgamating with eggs. Let it cook until the mixture begins to dry (about 30 minutes over low heat). We distribute our Ferges still hot in earthenware bowls/ ishes earthenware. We season with the melted butter to flavor.
Another variant is that the eggs rather than pour them while cooking, pour them in the end when we distributed the mixture into small bowls. The egg is going to be cooked from the heat.
A truly unique dish that my great-grandparents prepared and consumed by listening and singing typical songs of Elbasan.

Fergesa e Elbasanit

Te dashur miq, nuk mund te mos ndajme me ju pjaten tone te preferuar: Fergesa e Elbasanit! Duke qene nga Elbasani une me shume se Alma, pasi kam lindur aty tek materniteti i ri :)
Ne e bejme ne dy menyre duke i futur vezet brenda ne pregatitje ose vezen e hedhim siper para se ta servirim dhe ajo piqet me nxehtesine e fergeses.

Per 4 persona nevojiten;
250 gr melçi
250 gr gjize
2 uova
2 speca
4 domate
pak rigon
nje luge gjalp
vaj lulesh
kripe e piper sipas deshires
spec djeges

Skuqim melcite me pak rigon, nderkohe ne nje tigan tjeter kaurdisim mire specat dhe i bashkojme me pas domatet deri sa te treten, i bashkojme keto me melcite dhe shtojme gjizen te rrahur me vezet, nqse do ta bejme pa veze brenda ne te kundert i hedhim vezet ne fund. I leme te marrin nje vale te lehte dhe pastaj i servirim neper taveza te vogla balte. Skuqim gjalpin dhe jau hedhim siper per arome. Tani eshte momenti per te thyer vezen siper, nga nxehtesia veza fillon piqet .Thekim dy feta te holle buke duke i lyer me pak piper te kuq djeges dhe…moj miket tona cte hash, te lesh thinjt themi ne elbasanllinjte.
Fergesen mund ta beni edhe te thjeshte pa speca e melci vetem me domate dhe gjize, por ju garantojme se fergesen e Elbasanit tone ashtu sic e benin “momat” e Elbasanit nuk e ben njeri ne dynja, si ate per te varfer e si ate per te pasur. Provojini te gjitha menyrat e keni per te mbetur te kenaqur. Mundesisht gjyshave kur tju servirni kete pjate balte mundesisht verini prane edhe nje tekje raki, keni per te marre njemije urime dhe te jeni te sigurte qe me pas do ja marrin kenges…mu ke rrapi i Bezistanit etj etj. Do ju duket sikur do keni Isuf Myzyrin per dreke.
Ju befte mire!
DSCN2273DSCN2275DSCN2277DSCN2278DSCN2279DSCN2285DSCN2288DSCN2290

http://www.youtube.com/watch?v=6wFiROJpAgI

I commenti sono chiusi.