Salmone al forno & Merluzzo in carpione

due pesci
Oggi essendo venerdì e dovendo mangiare solo pesce vi proponiamo due ricette molte semplici e veloci; “salmone al forno” e “merluzzo in carpione”.

- per il salmone al forno;
500 gr tranci di salmone
prezzemolo tritato
aglio
alloro
sale & pepe
evo
maionese
parmigiano grattugiato

- per il merluzzo in carpione;
500 gr filetti di merluzzo
farina
una cipolla
2 carote
aglio
salvia
150 gr vino
150 gr aceto bianco
150 gr acqua
sale

Iniziamo lavando sotto l’acqua scorrevole il salmone che poi andremo a mettere in una teglia foderata con carta da forno e condiremo con evo, sale, pepe, una foglia di alloro e qualche spicchio d’aglio. Copriamo l’intera teglia con la stagnola e mettiamo in forno a 170° per 40 min, avendo cura di togliere la stagnola 5 min prima del termine per fare asciugare il salmone.

Nel mentre laviamo bene anche i filetti di merluzzo che passeremo nella farina e faremo dorare in olio di semi bollente. Ancora caldi li saliamo e li lasciamo raffreddare. Ripetiamo la stessa operazione anche con dei bastoncini di carote precedentemente lavate e tagliate. Prepariamo ora la bagna del carpione facendo scottare leggermente la cipolla in padella con un filo d’olio evo, l’aglio e la salvia, aggiungiamo ora l’acqua, il vino bianco e l’aceto bianco, appena il tutto inizia a bollire spegniamo il fuoco, saliamo leggermente il tutto e lasciamo raffreddare. Ora uniamo in una pirofila profonda i filettini di merluzzo, le carote e la bagna del carpione con tutti gli ingredienti e lasciamo riposare in frigo per almeno un paio d’ore prima di consumare freddo.
Nel mentre il salmone si sarà cotto e verrà servito con una salsina delicata fatta di maionese, acqua gasata ghiacciata e prezzemolo tritato, decorata da una cialda di formaggio grattugiato e grissini sbriciolati, fatta dorare in forno caldissimo per pochissimi minuti.

Today is Friday and we should eat only fish, so we want to propose you two quick and easy recipes; “baked salmon” and “cod marinated”.

- for backed salmon;
500 g salmon steaks
Chopped parsley
garlic
laurel
salt & pepper
olive oil
mayonnaise
grated Parmesan cheese

- for cod marinated;
500 g cod fillets
flour
an onion
2 carrots
garlic
sage
150 g wine
150 g white vinegar
150 g water
salt

We start by washing salmon that we’re going to put in a baking tray lined with baking paper and flavoring with olive oil, salt, pepper, a bay leaf and a few cloves of garlic. We cover the entire pan with aluminum foil and put in oven at 170 degrees for 40 minutes, being careful to remove the foil 5 minutes before the end to dry the salmon.
Meanwhile we wash the cod fillets that we will pass in flour and we will brown in hot oil seeds. Still hot, salt them and let them cold. Repeat the same operation with the carrot sticks previously washed and cut. We prepare now the marinating by burning just a bit the onion in a pan with a drizzle of extra virgin olive oil, garlic and sag; now add water, white wine and white vinegar, when the whole thing starts to boil turn off fire, salt lightly and leave to cool. Now we combine fillets and the marinating mixture and let all rest in the refrigerator for at least a couple of hours before serving cold.
Meanwhile the salmon is cooked and it will be served with a delicate sauce made with mayonnaise, very cold sparkling water and chopped parsley, a wafer to decorate made with grated cheese and breadstick crumbs, browned in very hot oven for a few minutes.

Sot duke qene e premte dhe si sipas tradites duhet ngrene peshk , po ju proponojme dy receta peshku shum te thjeshta dhe te shijshee; “salmon ne furre” dhe “merluc i marinuar”.

- per solmonin ne furre:
500 gr salmon
majdanoz i grire
hudher
dafine
kripe & piper
majoneze
vaj ulliri
parmixhan i grire

- per merlucin e marinuar:
500 gr fileto merluci
miell
nje qepe
2 karrota
hudher
salvia
150 gr vere e bardhe
150 gr uthull e bardhe
150 gr uje
kripe

Fillojme duke lare ne uje te rjedhshem salmonin dhe e vendosim ne nje tave te shtruar me karte per furre dhe e kondisim me kripe piper dafine hudher. Mbulojme te tere taven me leter alumini dhe e vendosim ne furre me 170 grade per 40 min duke pasur kujdes qe te heqim letren e aluminit 5 min para se te heqim perfundimisht salmonin nga furra.
Ndekohe lajme mire filetot e merlucit dhe i kalojme ne miell per ti skuqur ne vaj te nxehte deri sa te marrin ngjyren e lehte te grurit. Ashtu sic jane te nxehte i kriposim dhe i leme te ftohen. Bejme te njejeten gje edhe me shkopinj karrote te prere holle. Tani pregatisim banjen e marinatures. Skuqim lehte qepen ne pak vaj, hudher dhe salvia, shtojme me pas ujin veren e bardhe dhe uthullen e bardhe dhe sapo te filloj te zieje fikim zjarrin se fundi e kriposim te gjithen dhe e leme te ftohet. Ne nje ene te qelqte fusim filetot e merlucit dhe i mbulojme me banjon e marinatures dhe i leme te pushojne per disa ore ne frigorifer para se te konsumohen .
Nderkohe salmoni eshte gati dhe e pregatisim ne nje piate me nje salse delikate e bere me majoneze, uje me gaz te ftohte dhe majdanoz te grire, e dekorojm me nje flete rrjete e pregatitur me djath parmixhiano te grire, therime buke dhe grisini, dhe i pjekim ne furre me temp te larte per pak minuta.
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